OP NAAR DE 21e EEUW

De festivals hebben er mede voor gezorgd dat er een kontinue uitwisseling is op muzikaal en bouwtechnisch gebied. De kwaliteit van de instrumenten wordt nog steeds verbeterd en elk jaar weer worden innovaties gepresenteerd. Het aantal bespelers groeit gestaag. Zowel doedelzak als draailier worden de laatste vijftien jaar ook buiten het traditionele domein steeds vaker ingezet. Uiteenlopende popacts (van folkrock tot metal) zetten deze instrumenten in. In de geÔmproviseerde muziek heeft draailierfenomeen Valentin Clastrier zich een onbetwiste, prominente plaats veroverd.

Er wordt ook steeds meer muziek geschreven voor draailier- en doedelzakensembles, die vaak ook (bij gebrek aan oorspronkelijke komposities) bewerkingen van "serieuze" muziek vertolken, variŽrend van Satie tot Stockhausen.

Draailier en doedelzak zullen best overleven in de 21e eeuw, als al die duizenden spelers gewoon doorgaan met het spelen van tijdloze muziek op tijdloze instrumenten. De in gang gezette vernieuwing van het repertoire zal echter ontontbeerlijk zijn om draailier en doedelzak op den duur een meer dan marginale rol op het muziektoneel te laten spelen!