[IMAGE]

Stichting Draailier en Doedelzak

 
Dit is niet de website van de Stichting Draailier en Doedelzak. Deze is te vinden op: http://www.antenna.nl/draailier-doedelzak/ 

De Stichting

Al meer dan tien jaar organiseert de Stichting Draailier en Doedelzak regelmatig speelcursussen voor liefhebbers van de draailier en de doedelzak. Ook zijn er cursussen voor dans en diatonische accordeon. Momenteel zijn dat twee weekeinden per jaar, een in het voorjaar en een in het najaar. Meer informatie over de komende weekenden is te vinden op de website van de stichting Draailier en Doedelzak.

Tijdens zo'n cursusweekeinde werken de deelnemers in groepen van gemiddeld 8 à 10 personen onder leiding van een docent(e) aan de verbetering van speeltechniek. Belangrijk is ook het ontwikkelen van gevoel voor bourdonmuziek en de kennismaking met diverse soorten repertoire voor doedelzak en draailier.

De deelnemers kunnen kiezen uit niveaugroepen (er zijn altijd aparte groepen voor beginnende spelers/sters) of groepen waarin een bepaald aanbod centraal staat (oude of barokmuziek, traditioneel of modern repertoire). De docenten zijn ervaren musici die ook over de nodige contactuele en didactische eigenschappen beschikken.

Een behoorlijk deel van de muziek die (van oudsher) op draailier en doedelzak gespeeld wordt, is (volks)dansmuziek. Daarom wordt elk cursusweekeinde ook een workshop dans aangeboden; de inhoud van deze dansworkshop en die van de instrumentenworkshops sluit zo veel mogelijk op elkaar aan.

Concerten

De cursusweekeinden zijn ook bedoeld als ontmoetingsplaats voor mensen die dezelfde interessen hebben. Daarom is de zaterdagavond gereserveerd voor uitwisseling, o.a. in de vorm van optredens door docenten en deelnemers. Dit is ook het moment dat instrumentalisten en dansers elkaar vinden en elkaars kwaliteiten beproeven.

Organisatie

De cursusweekenden worden georganiseerd in St. Michielsgestel (bij Den Bosch) en duren van zaterdag 10.00 tot zondag 17.00 uur. De kosten voor lessen, maaltijden en overnachting bedragen (onder voorbehoud) ongeveer fl 115,-. Twee maal per jaar ontvangen alle mensen die in het adressenbestand voorkomen een mailing met de actuele informatie. Eenieder die daarin interesse heeft, kan naam en adres aan het secretariaat doorgeven.

Leeninstrumenten

Deelnemers aan de cursusweekeinden moeten beschikken over een goed bespeelbaar instrument. De stichting kan desgevraagd adressen van instrumentenbouwers verstrekken. Wie eerst de kat uit de boom wil kijken, kan tegen een kleine vergoeding met een leeninstrument aan een cursus deelnemen.

Secretariaat:

van Heutszstraat 26
6521 CW Nijmegen
Nederland
tel.:(*31) (0)24 3221251
fax.:(*31) (0)24 3281455